GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), bilinmeyen yollarda seyahat özgürlüğünden, çekilen fotoğrafın konumuna, sosyal paylaşımlardan, endüstriyel kullanıma kadar her alanda kullanılmakta. Ancak
tek ve en önemli sorun, konumlandırma için uydu sinyallerine ihtiyaç duyuyor. Özellikle şehir hayatında yüksek binalar, alt geçitler, tüneller ve kapalı otoparklar gibi bu sinyal iletişiminin kesildiği birçok alanda GPS devre dışı kalıyor.
İşte bu kesinti anlarında GPS’in görevini devralarak konumlandırmayı hatasız olarak sürdüren ufak bir çip geliştirildi. İsveçli U-blox firması tarafından geliştirilen çip, GPS sinyallerinin kesildiği bölgelerde üç boyutlu konum tahmini yöntemi ile GPS hassaslığında ölçümlere devam edebiliyor. Firmanın geliştirdiği çip, son GPS sinyalinin alındığı noktayı referans alarak, hız, yön ve mesafe ölçümleri yaparak aracın hala doğru rotada olup olmadığını tespit edebiliyor.
U-blox’un üç boyutlu konum tahmin çipi henüz herhangi bir ürün ile birlikte gelmiyor. Kendi internet sitelerinde ürünün taşıtlara uygulanmasına yönelik bir klavuz yayınlayan firma, birçok farklı alanda hem endüstriyel kullanıcıların hem de son kullanıcıların faydalanabileceği bir ürün olduğunu belirtiyor.
Kaynak : Log Dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder