Merhaba uzun zamandır
aklımda olan ama cesaret edip başlayamadığım Köy fırını projeme nihayet karar
verdim ve ilk kazmayı vurdum :)
Öncelikle Fırın yapımı konusunda İnternet’te
ciddi bir araştırma yapmak gerekiyor.
Fırının kabaca şekli,
ebadı, hangi malzemeler kullanılacak, malzemelerin alımı vb. konularda
aklınızda bir soru kalmamalı.
Hatta etrafınızda
ticari ya da şahsi fırın sahipleri varsa onlarla da istişare etmek süreci
kontrol etmenizde size yarar sağlıyor.
Öncelikle kafanızda
işi bitirmeniz gerekiyor -bu kesin- sonrası kendiliğinden gelişiyor, en azından
benim ki öyle oldu.
İlk konu Fırının projesi ve yeri ? Fırının ölçülerini planlamanız gerekiyor niye derseniz, örn. kullanacağınız tepsi, tencere vb. vazgeçemeyeceğiniz kapkacak varsa bunlara göre fırın ağzını ve iç genişliği ayarlamak sonraki pişmanlıkları giderecektir.
Yeri ise size kalmış ama ben; bahçede uygun olacağını düşündüğüm bağevinin kuzey tarafını seçtim, amacım ise bir yandan güneş bir yandan fırın ateşi ile uğraşmamak, hem de bağevine kuzeyden gelen soğuğa bir nebze engel olmak.
Yeri ise size kalmış ama ben; bahçede uygun olacağını düşündüğüm bağevinin kuzey tarafını seçtim, amacım ise bir yandan güneş bir yandan fırın ateşi ile uğraşmamak, hem de bağevine kuzeyden gelen soğuğa bir nebze engel olmak.
Uygulayacağım proje işte bu,
dikkatli bakarsanız fırının kaideye ortalı olmadığını görürsünüz fırını eve dayayacağım için bunu özellikle yaptım siz bağımsız yaparsanız ortalı yapabilirsiniz ölçüleri değiştirmekten de korkmayın.
ve başlıyoruz;
Betonun tam olarak
kuruması yaklaşık 4 gün sürdü tabi bunda nisan havasının etkisi büyük.
Sonrasında bahçede bulunan briketler den duvarlarını ördüm
Not: mesai problemi
sebebi ile hafta sonları ancak çalışabildiğim için inşaat beklemeli-dinlenmeli
ilerleyecek.
Bu arada fırının
altının dolgu olması gerekliliğini Naci Yılmaz Beyin tecrübelerinden bildiğim için en baştan doldurmaya karar verdim. Bu önemli; çünkü fırın tabanı, ince yada yalıtımı iyi olmazsa çabuk soğuyor ve ekmek gibi hamur işlerinde taban pişiremiyor. Odunları koyacak başka yer bulursunuz bence, fırının altını doldurmak faydalı olacak , aman dolgu olsunda neyle dolarsa dolsun da demeyin çünkü taş veya kaya parçaları ısındıktan sonra kolay soğumayacağı için toprak yada mucurdan daha faydalı olacaktır.
İçeride gördüğünüz kaya parçası bahçeden çıkmış ve bir kenarda atıl halde idi, taşımak veya kaldırmak mümkün olmadığı için yuvarlayarak fırının içine denk gelecek şekilde yerleştirdim. Duvarı da onun etrafına ördüm. Duvar briket sayısından anlaşılacağı üzere 80 cm. yüksekliğinde.
İçeride gördüğünüz kaya parçası bahçeden çıkmış ve bir kenarda atıl halde idi, taşımak veya kaldırmak mümkün olmadığı için yuvarlayarak fırının içine denk gelecek şekilde yerleştirdim. Duvarı da onun etrafına ördüm. Duvar briket sayısından anlaşılacağı üzere 80 cm. yüksekliğinde.
İlk duvarcılık
denememe göre fena olmadı sanki?
Örme işi bitip
duvarın kuruduğuna emin olduktan sonra, taş ve kaya parçaları ile dolgu işini
hallettim. Dolgu yüksekliği yaklaşık 60 cm. 3. Sıra brikete kadar doldurdum. 4.
Sıra briket; alt beton, cam kırıkları, tuz ve ateş tuğlası için gerekli havuzu
sağlayacak.
Dolgu işi bitince,
taşları boşluklarını alarak tesviyeye getirerek yerleştirdim ve üzerine çakıl
taşları dökerek, sonra dökeceğim beton içi hazır hale getirdim (bu çakıl işi dolgu
taşları arasında ki boşlukları kapatarak fazla betonu da engelleyecek)
Bu yerleştirme ve
düzeltme işi bitince, sıra betona geldi. Beton için demir döşemem gerekiyordu
onu da eski çamaşır kurutma askısını bozdum ve demir işini de hallettim :) sağ ve sol boşluklarda
fotoğraftan sonra bir iki demir daha var.
Ve betonu döktüm
4 gün betonun
kurumasını bekledikten sonra biriktirdiğim soda şişelerini, üzerlerine çuval
örterek ve gözlükle kırdım.
İnanın bu iş çok tehlikeli, kırıklar etrafa fırlayıp dağılıyor, gözünüzü özellikle koruyun.
Size küçük bir tüyo daha vereyim cam kırığı bulma konusunda sorun yaşıyorsanız özel hastanelerden yardım isteyin serum şişelerini gönüllü vereceklerdir.
Bu arada cam niye lazım diyenler olursa ısı tutma konusunda cam ve üzerine tuz kullanılıyor en üstdeki tuz ayrıca taban tuğlalarının düzgün durmasını ve tesviyede kalmasını sağlıyor.
23 Nisan 2014 fotoğrafı
Bu arada kubbenin yapımı konusunda bir kılavuza yada kalıba ihtiyacım olacaktı, bunun içinde aşağıdaki gibi koli mukavvalarından parçalar keserek, kağıt havlu silindirine sıcak silikonla yapıştırdım sonra bunların üzerini naylon yada koli bandı ile sararak hem mukavemetini artırıp hemde harcın ıslağından koruyacağım.
kalıbın bitmiş resminde sağ alttaki gördüğünüz ara parçalar dilimlerin eşit mesafede durmasını ve esnekliklerini almak için kullandığım küçük mukavva parçaları.
Yağmurlar sebebi ile tuz ve ateş tuğlasını döşeyememiştim birtürlü ama hamdolsun halledebildim
Sonrasında tezgah için mermer yerleştirdim , bu mermer tadilat sırasında pencere altından çıkan mermerdi.
Mermerden sonra yukarıdaki plana göre merkezini ayarlayarak 90 cm lik bir daire çizdim , ağız genişliğini 50 cm ayarlayıp çizdikten sonra tuğlaları örmeye başladım.
Kullandığım harç
1 ölçü şamot
1 ölçü çimento
1 ölçü kireç
3 ölçü elenmiş dere kumu
olmak üzere 6 birimlik bir karışım. Suyu katmadan önce toz halindeyken iyice birbirine karıştırarak olabildiğince homojen bir karışım elde etmeye çalıştım sonra suyu yavaş yavaş katarak macun kıvamına getirdim.
harcı azar azar yapın ki hem dinlenin hemde kaldı dondu derdi olmasın nasılsa ölçü belli.
(bu arada 1-2 soru geldi, tuhaf bulmayın lütfen "ölçü" nedir diye, bilenler affetsin;
ölçü: işin büyüklüğüne göre fincanda olabilir kovada, önemli olan tek bir kap kullanmak, ben 500gr salça kutusu kullandım)
sağda görüldüğü gibi daireyi tamamladım. ağız çizgileri de farkediliyordur.
sonra kubbe kalıbını oturtacağım kaideyi ayarladım. fazla iş yükü olmasın diye kubbe kalıbının eteklerini yapmamıştım.
sonra kubbekalının üzerine daha önce belirttiğim gibi harcın ıslağından etkilenip deforme olmasın diye naylon örttüm.
ilk 2 sırayı; spiral/flex/taşlama ile ikiye böldüğüm harman/ot tuğlaları ile ördükten sonra ağzın üstüne gelen yere demir bir Lento/kiriş atıp kubbenin örgüsüne yine yarım tuğlalarla devam ettim. Bu arada küçük bir tüyo vereyim; kubbe kavisi size müsade ettiği sürece tuğlaları kesmeden de tüm olarak kullanabilirsiniz tuğlaları bölmeye çok uğraşmayın ama çap küçüldükçe yarım ve hatta daha küçük tuğla parçalarına ihtiyaç olacak.
fırın ağzı,
baca ,
yalıtım
ve sıva kaldı
sonra istersek etrafını kapatıp boya ve süs işleri ...
Fırının içi bu şekilde görülmekte,
fırın ağzında mermer vardı ama biraz yüksek gelince, kullanım ve temizlik sırasında sorun olacağını düşünerek mermeri kaldırıp yerine fayans döşedim. :(
Fayansın tam kuruduğundan emin olduktan sonra kalan tuğlalarla fırının ağzını ve ilk bacasını yerleştirdim bu kısım kemer şeklinde olsa güzel olurdu ama o kadar uğraşmayı gözüm yemedi ve 4 parça demiri lento yaparak bacayı üzerine yerleştirdim.
fırının üzerine kalan şamot harcı ile son sıvasını yaptıktan ve kurumasını bekledikten sonra yalıtım için aldığım taşyünü plakaları kubbeye göre falçata ile kesip, ip ve tel ile mümkün olduğunca sabitleyerek yerleştirdim.
üzerine ; hem taşyünü düzgün dursun hemde sonra yapacağım sıva için çatlamayı ve dökülmeyi engelleyip bütünlüğü bozulmasın, bağlayıcı olsun diye küçük gözlü kümes telini döşedim dikkatli bakılırsa altıgen halkalar görülebilir.
bu kümes teli sıva sonrası değil sıva sırasında bile çok faydalı oldu tel olmadan taşyününe sıvayı tutturmak nerdeyse imkansız
ve nihayet sıvayı bitirdim
ve ilk ateş
Şimdi yağmur ve kardan korumak gerekli bunun içinde çatı yaptım.
hiç fena olmadı sanki sonuçta ilk ustalık ve en önemlisi ilk fırın tecrübesi...
21.09.2014
köy fırını nasıl yapılır , köy fırını yapımı , köy fırını ölçüleri , köy fırını projesi
Güzel olmuş. Açılışını ne zaman yapıyoruz. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Su problemi sebebi ile Ramazan sonu yaparız inşaAllah ağzı ve bacası var daha
YanıtlaSilMerhaba kardaş seni belki rihatsiz ediyorum kusura bakma bir işi yaparken şayet acemisen çok zorluk cekersin bende ev için bir fırın yamaya düşünüyorum tuglasi kaç para camot acaba bir çimento gibidir ölçüsü büyük salça kutusunu kula nin telefonu ve bilgiyi yazarsan teşkür ederim ustam
Silelinize sağlık güzel işçilik güzel paylaşım. Allah o fırında pişenleri sevdiklerinizle yemeyi daim etsin.
YanıtlaSilYeni gördüm; tüm samimiyetimle tebrik ediyorum. Fırın ağzının görselliği düşük ama ilk deneme için mükemmel. Ayrıca internetteki en faydalı paylaşım bence.
YanıtlaSilAllah o fırına haram sokmasın ilavesi ile 15 Ağustos 2015 11:16'da yapılan yoruma katılıyorum. Elinizde daha fazla resim varsa sezenozturktr@gmail.com adresine gönderirseniz sevinirim. Başarılarınızın devamı dileğiyle...
Emeğinize sağlık. Ben de yapmayı planlıyorum. Yazınızın çok faydası olacak. Bende daha önce böyle bir şey yapmamış biriyim. Bakalım benimki nasıl olacak
YanıtlaSilÇok güzel bir çalışma olmuş.O fırında pişen her şeyin tadı bir başka oluyor.konya çimento fiyatları
YanıtlaSilbeton parlatma olarak blogunuzu çok beğendik.Yazılarınızın devamını bekliorum.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık...bende yaptirmak istiyorum ....Kaç ekmeklik fırın ve kaç metrekare alan kapladi
YanıtlaSilhttps://www.youtube.com/watch?v=Eto86vvSKD4
YanıtlaSilBurdan izleyebilirsiniz.
Bu fırında bakkal ekmeği de pisirilebilir mi acaba
YanıtlaSilevet tabiki ama satış için gerekli sayı için ebatı yeterli değil gibi :)
SilIbrahim abi tabani90 cm kube yüksekliği kaç santim olması lazım baca firini ondemi yapılsın arkadan mi yapisin
SilHelal olsun, herkes böyle tecrübelerini oturup yazsa ve paylaşsa memleket ileri gider. Hep bakıyorum, yabancılar her tecrübelerini yazıp paylaşıyorlar, biz bu konuda çok zayıf kalıyoruz. Teşekkürler, çok faydalı ve yapmak isteyenler için eşsiz bir kılavuz. Tebrikler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim saolun
SilMerhaba ibrahim bey ben vanda arıyorum bizim buralarda genelde tandır var biz ekmeği tandirda pisiriyoruz hanim biraz rihatziz doktor diyor duman içine girmesin tandirda duman yapıyor ben bir fırın yapmaya karar verdim fırının bacası ondemi olur yoksa arkadan mi olur döşemesi 90 kubenin yükseği kaç santi olması lazım bilgi versen tesekurler
Silfırının bacası önde.
Silkubbenin yuksekligini siz 70-90 arası yapabilirsiniz. ben 60 cm yaptım
Sizi kutluyorum. El emeği çok güzel bir bahçe fırını olmuş. Ben de yaptırmayı çok istiyorum. Kendim yapamam, çünkü bir kadının yapabileceği iş değil. Ancak yapan kişiye yardım ederim. İzninile ben link vererek Facebook'ta kurduğum Bahçe Meraklıları grubumda paylaşacağım. Sizi de gruba davet ediyorum. Ayrıca bir soru soracağım; cam şişeleri kırmadan yerleştirsek nasıl olur?
YanıtlaSilTeşekkür ederim... öyle bir deneme yapmadık ama yüksek ısı ve hava boşluğu pek anlaşamaz. sonuç olarak camı, ısı kaybını engellemek için kullanıyoruz ne kadar yoğun ve kalın olursa fırın okadar geç soğur.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilHocam iç derinlik ne kadar olac
YanıtlaSilak
60cm, ama bişey asmak isterseniz 10-15 daha yüksek yapabilirsiniz
SilÇok güzel olmuş kesinlikle bayıldım anlatımınıza...
YanıtlaSilMerhaba bende fırın yapmayı planlıyorum birkaç eksiğini gördüm yazayım
YanıtlaSil1:Alt dolgu yapıldıktan sönra camkırıklarını sürmeden önce kesinlikle izocam ve folyolu yalıtım kullanman gerekiyordu
2 fırın kapısı fırınla birlikte örülmesi gerekiyordu
3 kemer şeklinde örmek daha doğru olur
4 fırını izalasyon yapmadan önce birkaç kez ısıtıp oluşan çatlakları şabot harcı ile tekrar sıvayıp sonra izolasyon yapman gerekiyordu
:) ibrahim Beycim öncelikle teşekkür ederim katkılarınızdan dolayı. Tecrübeli arkadaşlardan edindiğim bilgilerde altdaki taşyünü benzeri yalıtım malzemeleri, tabanların ani ve fazla ısınıp dip yakmasına sebep oluyormuş.Alt dolgu+tuz+cam katmanları ağır ve dengeli bir pişirme sağlıyor. yazının en sonunda yazmıştım "ilk fırını boşverin ilk inşaat denemem"diye
Silo yüzden bazı hatalarım olabilir mazur görün.
Ibrahim abi son bir sorum alçak sana be n firin yapmaya başladım benim bir camcim arkadaşım var kazoz cami olmadan her cam olurmu binalara takian cam olurmu bilgilendirmek için tşekurler
YanıtlaSilcamın çeşidi önemli değil. hurda cam, şişe kırığı vs. farketmez
Siliçki ßişesi olmasın yeterli
SilEşim de yapmıştı böyle bir fırın ama yüksekliği fazla olmuş,bir de fazla geniş,dolayısıyla fazla odun harcaniyor.
YanıtlaSilSa kardeşim banada bir kümes yapalım çocuklar organik yumurta ve et yerler. Bir hafta sonu bekliyoruz.
YanıtlaSilİbrahim Bey eksiksiz bir şekilde güzel anlatımınızdan dolayı tebrik ederim. Bende bahçemde alttan yanmalı bir fırın yapmayı düşünüyorum. alt kısmını aynı zamanda şömine olarak kullanacağım. Tuğla yerine fırın harcıyla duvarları ve zemini yapsam ısı tutma ve çatlama durumu nasıl olur acaba. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim...
YanıtlaSil* ince olacağı için ısı tutma konusunda sorun olabilir ama devamlı odun beslerseniz sorun olmaz.
* çatlama konusunda ise, gerek zemine, gerekse duvarlara sıva yapmak zorunda değilsiniz, tuğlaları birleştirme için şamot harcı zaten bu iş için..
Selamun aleyküm,fırının şu anki durumu ne? Çatlak falan var mı? Bugün olsa neyi daha başka yapmak istersin?
YanıtlaSilVealeykümselam, gerçekten güzel soru, 20-30 cm daha geniş, iç tavanına bir kanca ve evden bağımsız yapmak isterdim.
Silkaç teleye yapıyorsun
YanıtlaSil:) işim bu değil ve parayla yapmıyorum.
SilKendim için yaptığım bir proje.
Para vermeyin, kendiniz yapın diye paylaştım.
kardes eline saglik kendin yapman herseye deger allah coluk cocugunla guzel gunlerde kullanmak nasip etsin
YanıtlaSilAmin Çok Teşekkür ederim
SilAbi eline sağlık niye evden ayrı yapmak isterdin duvara zararı mi var bende yapacagimi da onun icin soruyorum
YanıtlaSilEvden ayrı yapma talebim, şahsımla ilgili,benim bahçeyi kullanma şeklimle ilgili bir sorun.
SilFırın yapımı ile ilgili bir sorun değil. Siz Evinizin yada bahçenizin istediğiniz yerine yapabilirsiniz hatta havalandırma sorunu yoksa (bacayı dışarı vermek şartıyla) garaja bile yapabilirsiniz.
Kubbeyi ne ile sıvadınız. Ben şamutla sıvadı fakat kiyanıp kurıyunca kabuk kabuk attı eksik birşey mi yaptım acaba
YanıtlaSilKubbe içinden bahsediyorsanız sıvamadım, zaten gerekte yok,
SilKubbe üstü ise; yalıtım ve onun üstünde normal harç, samanlı çamur bile olur
ayrıca (fotograflarda da var) kümes teli sermiştim bütünlüğü sağlamak için
SilAbi ben seyyar fırın yapmayı istiyorum lahmacun için içi 120cm olan bir fırına cam kırıkları ve tuz un miktarı önemlimidir nekadar olmalı.
SilBu konuda bir fikrim yok, sonuçta seyyar olacağı için taşımaya mani olmayacak şekilde ağırda olmamalı bu yüzden takdir sizin.(arada görmemişim geç oldu cevap kusura bakmayın)
SilSelamun aleyküm eline sağlık güzel olmuş benimde çok yapmak istediğim bir proje hayırlısıyla yapacağım numaranı yazarsan bazı püf noktaları sorarım kafama takılan yeriniz nerede hoşçakal
YanıtlaSileLİNESAĞLIK, İYİ GÜNLERDE KULLANIN.. SANIYORUM. İNTERNETTE YAPTIĞINIZ ARAŞTIRMADA BENİM PAYLAŞIMLARIMA RASTLAMIŞSIN Kİ, YAPIM VE TEKNİKLER ÇOK BENZİYOR. OLSUN BENİM FIRININ OLAN KARDEŞLERİNDEN BİRİ DE SİZİNKİSİ OLACAK. YOUTUBE NACİ YILMAZ
YanıtlaSilSizlerin de ellerine sağlık Naci Beycim, böyle bir kardeşlikten gurur duyarım, başlangıç kısmında teşekkür mahiyetinde isminizi özellikle belirtmiştim, paylaşımınızdan gerçekten çok faydalandım, kendim ve benim gibi faydalananlar adına çok teşekkür ederiz.
SilMaaşallah çok başarılı bir paylaşım olmuş
YanıtlaSilElinize sağlık
Teşekkürler.
Silsolak biri için yapmışsınız galiba!
YanıtlaSilMesafe yeterli olduğu için sağlak, solak fark etmiyor :)
SilFırın yaptım yüksek atesde
YanıtlaSilDuman gidiyor
Alçak atesde önden duman veriyor
Ne yapmak gerekir
yazdığınızdan anladığım kadarıyla;
Silbaca yüksekliği kısa veya baca çok geniş, bu yüzden baca soğukken çekimi az oluyor, biraz daha yükseltirseniz faydası olur zannederim
Elinize sağlık. Her soruya sabırla cevap vermeniz de güzel 🙂
YanıtlaSilTeşekkürler
Sil