24 Aralık 2013 Salı

iSCSI nedir ? niye ve nasıl kurulur ?

iSCSI nedir ? niye ve nasıl kurulur  ?

iSCSI, internet üzerinden SCSI (Small Computer System Interface) paketlerinin taşıyan bir protokolüdür.
Alternatif teknolojiler, güvenlik ve performans kriterleri göz önüne alındığında tamamen olgunlaşmış bir protokol gibi görülmemektedir.


ISCSI performans
Performans söz konusu olduğunda iSCSI,  FC yada FCP (Fiber Channel) Protokolü kadar performanslı değildir. Ancak maliyet dikkate alınırsa iSCSI öne çıkabilir. Elinizdeki bulunan storage, iSCSI destekliyorsa network e bağlı ve üzerinde iSCSI initiator yüklü olan herhangi bir sunucuya kolaylıkla bir disk alanı ayırabilirsiniz. iSCSI'de aynen FC bağlantı gibi cluster desteği sağlamakta, ancak ikiside native blok bazlı protokol olduğu için her nekadar çoğu veri depolama sistemi bir LUN'u aynı anda iki sunucuya gösterebilse de, işletim sistemlerinin signature atmak gibi bir özelliği olduğundan LUN'a birisi okuma yaparken öbürü yazma yapacağı sırada corrupt olacaktır.

Eğer aynı anda erişim isteniyorsa bunun dosya bazlı (dosya sunucusu veya NAS) yapıda olması gerekmektedir. Bu durumda da blok bazlı erişim kullanılamayacaktır. Dosya bazlı erişimde lock/unlock gibi (bir dosya açıkken başkasınında o dosyaya erişmesine izin veren) mekanizmalar performansı düşürecektir.
Aynı anda hem dosya bazlı erişim hemde blok bazlı performans veren bir teknoloji daha var, EMC'nin MPFS (Multi Path File System) dediği bir teknoloji. Özünde kısaca "hızlandırılmış NAS" denebilir
karar verirken Yukarıda saydıklarımıza ek olarak düşünülmesi gereken ilave noktalar şunlardır;
- Sunucu üzerindeki uygulama tipi nedir?
- Uygulamanın disk kullanım karakteristiği nedir?
- Yoğun çalışma durumunda CPU yükü nedir?

TCP/IP protokolü blok I/O için tasarlanmış bir protokol değildir. Normal bir ethernet networkünde frame size ı 1512 byte ‘dır dolayısı ile ortalama 1,5 Kb bir blok I/O yapabilirsiniz.
Son yıllarda ethernet networkünde “Jumbo Frame” adında bir kavramdan ve yapılandırmadan söz edilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi “Jumbo Frame” kapasite olarak büyütülmüş ethernet frame leridir. Bir Jumbo Frame ‘in max. büyüklüğü teoride ortalama 12000 byte olabilir çünkü 32 bit lik CRC ‘nin 12000 byte ve sonrasında efektif olarak çalışamadığı söylenmektedir. Dolayısı ile 9172 byte lık bir frame TCP paket header overhead i ile efektif olarak kullanılabilmektedir.

Sunucu ve storage sisteminde iSCSI kullanıldığı bir CPU yükü ortaya çıkacaktır. Bu yük SCSI paketlerini IP üzerine bindirilirken yapılan assemble ve deassemble işleminden kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile CPU kullanımı fazla olan bir sistemde mevcut ethernet kart üzerinden iSCSI kullanmak yerine ,bu işlem için design edilmiş olan içerisinde TOE barındıran iSCSI HBA ‘ler kullanmak doğru olacaktır.
Mevcut network switchlerinin çoğu Jumbo Frame ‘leri desteklemektedir. iSCSI network ü normal “messaging network” den ayırmakta oldukça faydalı olacaktır. Bu işlem için ayrı bir network tasarlanması ya da VLAN yapısna gidilmesi kaanatimce daha uygun olacaktır. Performanslı bir iSCSI ortamı elde etmek için ;

- iSCSI destekli ethernet kartı (iSCSI HBA) kullanmak
- Ayrı bir network design etmek
- Jumbo Frame kullanımını aktif hale getirmek


Öncelikle şu tanımları bilmekte fayda var.
1) Target(Hedef) : Bağlanılacak Depolama ünitesinin Rolü.
2) Initiator : Target'e bağlanarak target üzerinde kendilerine ayrılan kapasiteyi kullanacak olan bilgisayarlar.
3) CHAP : Güvenlik için Karşılıklı Anahtar paylaşımı sağlayan protokol.
 
CHAP hakkında daha detaylı Türkçe bilgi için burayı
 inceleyebilirsiniz.

Not:
 Initiator yazılımı Sunucu tarafına  ,Microsoft web sitesinden 
"iSCSI Software Initiator"  olarak sürücü/program yüklenir. Şu anda güncel versiyon :2.07 idi.
Ayrıca içinden çıkan
 uguide.doc dosyasını mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ederim.tam 162 sayfada adım adım nasıl kurulup,yönetildiğini ve kullanıldığını anlatıyor..

Bence bir depolama ünitesinde olması gereken özellikler :
1)İki adet Power Supply ( Redundant Power)
2)İki adet Denetleyici( Dual Raid Controller)
3)Yüksek bellek gücü ( 1Gb civarı)
4)Mutlaka Donanımsal Raid ve TOE ( Tcp Offload Engine) özelliği
Not:TOE özelliği iSCSI komutlarının işlemci üzerinde değil özel ethernet üzerinde bulunan RAID işlemcisine benzer mantıkta Ethernet kartının üzerinde işlem görmesidir. Böylelikle İşlemci ayrıca decompile işlemi ile uğraşmak zorunda kalmaz.Bu özelliği en performanslı olarak şu anda Qlogic marka chipler yapıyor)
5) Diyelimki 16 adet Disk takılabilen bir iSCSI Depolama ünitemiz var buna istediğimiz SAS/SATA II diski takabilecekmiyiz? Aldığımız Sistemin üzerindeki Hot Swap Disk yuvalarının mutlaka işlevsel olmasına dikkat etmek gerekiyor. Disk olarak sadece Benim sattığım ürünleri kullanacaksın diyen markalar var, mantık olarak doğru bir yaklaşım olmasına karşın küçük ve orta ölçekteki depolama ürünleri için aynı diski 3-5 kat pahalıya almak hiç ekonomik olmuyor.
Sonuç olarak piyasadan bulabileceğiniz yada kendi makine parkınızda bulunan SAS/SATA II diskleride yeni Storagenizde kullanabilmelisiniz.




4 yorum:

  1. Emeğiniz için teşekkürler,güzel bir paylaşım olmuş...

    YanıtlaSil
  2. yaralı bilgiler için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  3. iSCSI'de bir bilgisayarı hedef olarak göstermek mümkün müdür acaba?

    YanıtlaSil